RAR Spijkenisse

Loterijen en Amerika, het is een gek wereldje

Sharing is caring!

Hoe groot zijn de kansen om de loterij winnen?

Infinitesimally klein. Tickethouders in de multistate Powerball-loterij hebben bijvoorbeeld een kans van 1 op 292.201,338 om de jackpot te winnen. Dat is alsof je de namen van bijna iedereen in de VS in de maling neemt en hoopt dat je naam wordt verwijderd. Toch is de fantasie om snel rijk te worden, te verleidelijk voor velen van ons om weerstand te bieden. Ongeveer de helft van de Amerikanen heeft de loterij minstens één keer gespeeld. Met een groeiend aantal prijzentrekkingen, elektronische spellen en kraskaarten beschikbaar, bedroeg de omzet in de 43 staatsloterijen in 2014 $ 70 miljard, of $ 300 per Amerikaanse volwassene – meer dan uitgegeven aan videogames, bioscoopkaartjes, boeken en sportwedstrijden. evenementen gecombineerd. Maar er is een enorme ongelijkheid in hoeveel mensen uitgeven. Vierenvijftig procent van de kaartverkoop komt van 5 procent van de spelers, die de neiging hebben om arm en ongeschoold te zijn. “De hoop om uit de armoede te geraken, moedigt mensen aan door te gaan met het kopen van kaartjes”, zegt Emily Haisley, een expert in financiële besluitvorming. “Het kopen van loten vergroot de armoede die kopers hopen te ontsnappen.”

Waar gaat het loterijgeld naartoe?

In de meeste staten gaat ongeveer 60 procent van de ticketinkomsten naar de staats loterij, en de winnaars moeten over het algemeen meer dan 40 procent van het prijzengeld overgeven aan federale, staats- en lokale inkomstenbelastingen. Van de resterende inkomsten neemt de loterijmaatschappij een klein deel; dus ook de kaartverkoopsters. De rest – meestal ongeveer 25 tot 30 procent – gaat in de schatkist van de staat. Staatsambtenaren vertellen het publiek graag dat loterijinkomsten naar het onderwijs worden omgegooid, maar de realiteit is dat staatsoverheden loterijopbrengsten gebruiken om niet te verhogen wat zij besteden aan scholen en leraren, maar als een extra financieringsbron voor hun totale budgetten. Het geld dat aan het onderwijs zou zijn uitgegeven als er geen loterij was, wordt gewoon aan andere dingen besteed. Sterker nog, de weinige staten die geen loterijen hebben, geven gemiddeld 10 procent meer van hun budget aan onderwijs uit. Dat is de reden waarom critici zeggen dat de loterij “een schelpspel” en een “belasting op domheid” is – en een regressieve belasting op dat punt.

Waarom is het regressief?

Omdat de armen en lager opgeleiden een veel groter deel van hun inkomen besteden aan kaartjes dan de rijken. Een studie van de Duke University uit 1999 wees uit dat mensen met een inkomen onder de 25.000 dollar gemiddeld $ 583 per jaar aan de loterij uitgeven, vergeleken met slechts $ 289 voor degenen die meer dan $ 100.000 per jaar verdienen. De onderwijsverscheidenheid is nog meer uitgesproken: drop-outs van studenten besteden ongeveer $ 700; mensen met een diploma van slechts $ 178. Terwijl de loterijen miljoenen spenderen aan het promoten van hun games als onschadelijk amusement en mensen aanmoedigen zichzelf hun baan op te zeggen en herenhuizen te kopen – “Hé, je weet maar nooit”, leest de slogan van de New York-loterij – uit onderzoeken blijkt dat armere spelers 25 procent meer kans hebben dan rijkere spelers om een ​​ticket als een echte investering te beschouwen en hun kans om te winnen enorm te overschatten. Kaartverkoop in 25 staatsloterijen die tijdens de recente recessie sterk waren. “Ze spelen dit om te proberen terug te keren naar een of andere status”, zegt Cornell University econoom David Just. “[Ze] zien dit als hun beste kans om dit te doen.”

Zijn de winnaars blij?

Niet altijd. Winnaars zijn vaak niet voorbereid op de uitdagingen die volgen na een grote meevaller te hebben gekregen en kunnen onder de druk raken van vrienden en familieleden die om leningen of geschenken vragen en financiële ‘adviseurs’ die slechte investeringsmogelijkheden bieden. “Ik moest de hebzucht en de behoefte van mensen doorstaan, in een poging om je geld aan hen vrij te laten”, zei Sandra Hayes, die een van de vele mensen was die een prijs van 224 miljoen dollar in Missouri deelde. Verschillende studies suggereren dat loterijwinnaars onevenredig waarschijnlijk failliet gaan